Blinit ovat keittiön klassikko, joita nautitaan yleensä talvikuukausina. Niiden sanotaan symboloivan aurinkoa, joka palaa pimeän talven jälkeen. Kun blinitaikinajuuren antaa tekeytyä yön yli, tulee blineihin maidon, hiivan ja tattarijauhojen käymisen seurauksena hieman hapan maku. Lisäämällä taikinaan ennen paistamista kovaksi vatkatut munanvalkuaiset, ja ehkä myös hieman olutta, saadaan blineihin niihin kuuluvaa rapeutta ja kuohkeutta. Blinien täytteeksi sopivat erinomaisesti espanjalaisen keittiön aarteet; ilmakuivattu kinkku, maistuvat kaprikset sekä hieno kokojyväsinappimajoneesi.
Blinit espanjalaisilla täytteillä (6 hlölle)
Vaihe 1:
- 25 g hiivaa
- 5 dl haaleaa maitoa
- 2 dl kermaviiliä
- 4 dl tattarijauhoja
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 tl suolaa
Vaihe 2:
- 3 kpl munankeltuaista
- 3 kpl munanvalkuaista
- 1/2 plo lagerolutta
- kirkastettua voita paistamiseen
Lämmitä maito ja kermaviili kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva seokseen kulhossa. Sekoita joukkoon jauhot, mausta suolalla ja peitä kulho. Ota käyttöön tarpeeksi suuri kulho, jotta taikina ei kuohu reunojen yli. Taikina paisuu kaksinkertaiseksi. Jätä kulho huoneenlämpöön vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.
Vaahdota valkuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, olut ja viimeiseksi valkuaisvaahto varovasti.
Kuumenna blinipannu ja lisää pannulle kirkastettua voita. Annostele pannulle taikinaa noin puolensentin paksuisesti. Paista, kunnes blini hyytyy hieman. Käännä blini ja paista rapeaksi.
Täytteet:
- 250 g Jamón Ibérico de bellota (ilmakuivattua kinkkua)
- 100 g isoja kapriksia
- 100 g hillosipuleita
- 1 kpl punasipuli
- kokojyväsinappimajoneesia (resepti alla)
Kokojyväsinappimajoneesi
- 2 kpl kananmunia
- 4 dl oliiviöljyä
- ½ kpl lime
- ½ tl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- 2 rkl kokojyväsinappia
Majoneesia valmistettaessa on tärkeää, että kaikki aineet ovat huoneenlämpöisiä. Erottele kananmunan keltuaiset ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää sekoittimeen ½ limen mehu, ½ tl valkopippuria ja ½ tl suolaa. Sekoita ainekset nopeasti. Lisää tehosekoittimeen sen käydessä öljy ohuena nauhana. Majoneesin tulee olla koostumukseltaan paksuhkoa. Lisää valmiiseen majoneesiin 2 rkl täysjyväsinappia ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.
Viinilasillinen
Campo Viejo. Espanja. Alkon nro 006941. Hinta 12,79€.
Keskitäyteläinen, tanniininen, kirsikkainen, puolukkainen, yrttinen, kevyen tamminen.
Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir, Chile. Alkon nro 405567. Hinta 19,99€.
Keskitäyteläinen, keskitanniininen, karhunvatukkainen, vadelmainen, karpaloinen, kukkainen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja