Espanjalainen ilmakuivattu kinkku, jamon serrano, on oleellinen osa espanjalaista ruokapöytää. Kinkun valmistus alkaa peittämällä kinkku kokonaan suolaan. Tällöin kinkun vesipitoisuus alkaa laskemaan. Suolauksen jälkeen kinkun annetaan kypsyä ja kuivaa ilmassa jopa vuoden verran. Hunajameloni sopii loistavasti suolaisen kinkun makupariksi.
Hunajameloni, nduja-kreemi ja rapea serrano (4 hlölle)
- 100 g jamon serrano vuoristokinkkua siivuina
- 1 kpl hunajameloni
- 3 tl nduja salamitahnaa (esim. Pirkka)
- 1 prk (200 g) crème fraîche kevyt
Paahda ilmakuivatun kinkun siivuja uunissa (150°C) uunipellillä leivinpaperin päällä noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja murenna kinkku käsin pieniksi paloiksi
Sekoita 3 tl nduja-salamitahnaa ranskankerman joukkoon ja anna kreemin maustua jääkaapissa puolisen tuntia.
Hunajameloni ja ilmakuivattu kinkku ovat upea makupari
Kuori ja halkaise hunajameloni. Poista melonin siemenet keskiosasta ruokalusikalla. Viipaloi meloni ohuiksi viipaleiksi.
Koko annos asettelemalla lautasen pohjalle hunajamelonin viipaleita. Lisää meloniviipaleiden päälle nduja-kreemiä. Asettele rapeita ilmakuivatun kinkun paloja annoksen päälle.
Viinilasillinen
Hampton Water Rosé, Ranska. Alkon nro 907462. Hinta 23,50€.
Kuiva, hapokas, vadelmainen, punaherukkainen, hennon mausteinen.
Mayu Rose, Chile. Alkon nro 928197. Hinta 12,90€.
Kuiva, hapokas, metsämansikkainen, punaherukkainen, hivenen sitruksinen, hennon mausteinen.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja