Vappu on rennon herkuttelun aikaa. Kokkaa pitopöytä koreaksi vappujuhliin ja nauti keväästä. Kokosin Aromipajan suosikkeja, joita voi nauttia tapastyyliin.
Vappuna herkutellaan tapastyyliin
Herkullinen silakkatapas – Boquerones en vinagre
Suosikkitapasannokseni Espanjassa on ehdottomasti raikas ja valkosipulinen boquerones en vinagre. Tapasannos voidaan valmistaa helposti myös Suomessa silakasta.
Espanjalainen perunamunakas, tortilla Española maistuu aina. Perunamunakas saa kuohkean rakenteen, kun perunat käytetään paistokseen raastettuina. Keitetyt perunat nopeuttavat myös varsinaisen munakkaan tekemistä.
Port Salut juustolla gratinoidut punasipulit
Port Salut on alkuperäisesti trappistimunkkien valmistama kypsytetty juusto. Se sopii loistavasti punasipulien gratinoimiseen. Sipulit sopivat loistavasti myös tapaspöytään.
Katkarapucocktail on retroherkku
Retrohenkiseksi alkuruoaksi sopii loistavasti katkaravuista, avokadosta, omenasta ja amerikansalaatista valmistettu avokado-katkarapucocktail. Rhode Island -kastike kruunaa tämän alkuruoan.
Kevään juhlissa vieraille tarjoillaan herkullisia ruisnappeja. Niiden valmistaminen on äärettömän yksinkertaista ja maku palkitsee varmasti vaativimmankin herkkusuun.
Gambas Pil Pil katkaravut – Espanjalaiset valkosipulikatkaravut
Gambas Pil Pil on maukas katkarapuruoka espanjalaiseen tyyliin. Se valmistuu käden käänteessä ja sopii mainiosti illanistujaisiin.
Pimientos de Padrón – suosikkitapas
Loistavan makuinen espanjalainen suosikkitapas valmistuu käden käänteessä. Vihreät pikkupaprikat tulevat Padrónista, Espanjan Galiciasta. Pikkupaprikat ovat yleensä mietoja, mutta ehkä joka kymmenes niistä on tulinen.
Tuoreesta tonnikalasta valmistuu hetkessä herkulliset tapasleivät. Tonnikala maustetaan suolalla, mustapippurilla, oliiviöljyllä ja makeahkolla granaattiomena-balsamicolla.
Tarjoile vieraillesi ensi kerralla herkullisia pihvitapaksia. Paahdettujen vihreiden paprikoiden aromaattinen maku sopii täydellisesti herkullisen pihvin kumppaniksi.
Maistoin joitain vuosia takaperin matkalla tomaattipiirasta, joka vei sydämeni. Täytteessä oli käytetty vahvaa cheddar-juustoa, majoneesia ja Dijon-sinappia. Tätä piirakkaa kannattaa kokeilla!
Ihan paras suolaliha-tonnato sandwich
Italialainen herkkuruoka vitello tonnato muuntuu tässä reseptissä aivan upeaksi suolaliha tonnato sandwichiksi. Reseptissä paahtoleipä kaulitaan aivan ohueksi ja sen päälle kootaan suolalihaa, tonnatokastiketta, parmesaania, kapriksia ja kirsikkatomaatteja.
Cantaloupemelonista, avomaan kurkuista, paprikasta ja pähkinöistä valmistuu nopeasti herkullinen salaatti. Melonisalaatti sopii loistavasti kevyeksi lounaaksi tai aterian lisukesalaatiksi.
Lohi-lime-hapankorppuhampurilainen
Juhlien makupala on kaunis lohihampurilainen, jossa yhdistyvät suomalainen ja itämainen makumaailma. Tämä moderni hampurilainen sopii hienosti nautittavaksi Amuse bouchen tavoin ennen varsinaista ateriaa hyvän kuohujuoman kera.
Savulohi-juustokakku suolakeksipohjalla
Savulohi-juustokakku on näyttävä ja maukas tarjottava juhliin. Savulohikakun pohja valmistetaan murennetuista suolakekseistä. Voit kätevästi valmistaa kakun jo edellisenä päivänä ja viimeistellä sen vasta ennen tarjoilua.
Herkulliset Cavi-art pikkupannukakut
Cavi-art merileväkaviaari on herkullinen ja monipuolinen tuote, jota voi tarjota myös kalaa kammoaville. Herkulliset suolaiset pikkupannukakut valmistuvat kätevästi muffinssivuoassa. Ne täytetään smetanalla ja merilevämädillä. Kaviaaripannukakkuja voit tarjoilla kuohuviinilasillisen kanssa tai vaikkapa alkuruokana.
Parsapestolla maustettu tonnikala-pastasalaatti
Parsapesto on mielettömän hyvää ja se on helppo valmistaa. Herkullinen pastasalaatti valmistetaan pastasta, tonnikalasta, purjosipulista ja se maustetaan parsapestolla.
Mehevä tonnikala-savulohipiirakka valmistuu helposti
Mehevän tonnikala-savulohipiirakan valmistaminen on todella helppoa. Tähän piirakkaan ei nimittäin tarvitse tehdä erillistä pohjaa, vaan kaikki ainekset tulevat samaan taikinaan. Piirakasta tulee jogurttipohjaisena ihanan mehevä.
Lohitartar-skagen salaatilehdet
Maistuva alkuruoka valmistuu lohitartar-skagen tahnasta. Sydänsalaatinlehtien päälle kootaan ruohosipulilla maustetun lohitartarin ja katkarapuskagenin herkullista sekoitusta. Voit valmistaa täytteet jo edellisenä päivänä, jolloin alkupalan kokoaminen on nopeaa.
Herkulliset rullat paahtopaistista ja tonnatosta
Herkulliset rullat valmistuvat paahtopaistista, tonnato-kastikeessta ja rucolasta. Tonnatokastikeen pohjana käytetään tonnikalaa ja majoneesia. Paahtopaistin voit hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä. Kiireinen kokki ostaa senkin valmiina lihatiskiltä.
Tajin maustettu lohitartar ja tortillasipsit
Lohitartar maustetaan tajinilla ja tarjoillaan avokado-tuorejuustokreemin sekä tortillasipsien kera. Tajin on meksikolaisen keittiön kulmakiviä. Se on sekoitus chiliä, limettiä ja merisuolaa.
Ihanat churrot lakritsijauheella maustettuna
Churrot eli espanjalaiset munkkitangot maustetaan tänä vuonna lakritsijauheella ja vaniljasokerilla. Churrojen taikina valmistetaan tuulihattutaikinan tapaan ja ne paistetaan rapeiksi öljyssä. Lisäksi valmistetaan kinuskinmakuinen kermavaahtodippi. Suosittelen kokeilemaan!
Tyrnimarjaposset on helppo jälkiruoka
Kaupan täystyrnimarjamehusta valmistuu helposti raikkaan makuinen jälkiruoka. Tyrnimarjan happo hajottaa kerman kaseiinin possetiksi.
Teksti ja valokuvat: Mikko Niemi / Aromipaja